MidHolland Metaaldetectors

Als Service Telt

Beginnen

varken

 

Als je niets van de hobby weet kun je wel met een varken op stap gaan maar die weet misschien wat truffels zijn maar niet hoe munten ruiken! Ooit was iedereen een beginner. Je wist niet precies hoe een detector werkte maar was wel geïnteresseerd in de hobby. Toen begon het leerproces. Via boeken, zoekmaten, clubdagen en bezoeken aan de bibliotheek leerde iedereen langzaam de weg  te vinden in detectorland. Midholland detectoren wil dit proces versnellen door op deze site informatie aan te bieden die iedere beginner hard nodig heeft.


Als u al enkele jaren zoekt is de keuze misschien niet moeilijk. Maar de beginners willen wij graag inwijden in de  geheimen van de detector. Allereerst is de prijs natuurlijk van belang. Een leuke beginners detector (voor kinderen) kost €125,00. Een echte professionele detector (in dit geval ook één van  de besten) komt op € 1495,00. De reden van dit prijsverschil zit mede in het dieptebereik van de detector. Ook de extra mogelijkheden zoals onder andere het uitschakelen  van metalen die u niet wil vinden (zoals bijvoorbeeld ijzer en zilverpapier), zijn prijs bepalend.  Een gemiddelde diepte van een detector rond de € 450,00 is ongeveer 30 cm op een voorwerp ter grootte van een euro.  Als het voorwerp groter is wordt het dieptebereik van de detector ook groter.
Als aanbeveling voor de beginner en de gevorderde zoeker raden wij de White's coinmasters of Minelab X-Terra's aan,  omdat deze gemakkelijk te bedienen zijn en allemaal een meer dan goed diepte bereik hebben. Voor de specialisten en de  professionals zijn er op dit moment twee top detectoren: de White's Spectrum en de Minelab E-Trac (beiden  digitale detectoren). Deze detectoren zijn  niet moeilijk in het gebruik en hebben een bijzonder groot diepte bereik.  De White's coinmaster en Minelab X-TERRA detectoren zijn zeer aan te bevelen detectoren die een digitale meter uitlezing  en een uitstekend diepte bereik hebben. Voor duikers of water/ strand/ land zoekers  zijn er  goede combinatie land-water detectors namelijk de Fisher CZ21 en de Minelab Excalibur. Deze detectoren zijn uitstekend  op het land als onder en in het water te gebruiken. Voor de jeugd is er de Star Track MD 318 voor € 125,00. Uitgevoerd met discriminatie en een meter (geschikt voor de jonge zoekers tot 12 jaar).
Voor diegenen die op nog grotere diepte iets willen vinden is er de Treasuremaster TM 808 en de Pulse Star II.  Deze detectoren hebben een diepte bereik van 1 meter maar zijn meer geschikt voor grotere voorwerpen (vanaf ca 10*10 cm).


Op al onze detectoren geven wij een volledige garantie en bij pech hebben wij altijd een leen exemplaar voor u klaar staan.  Eventuele  reparaties worden in de regel binnen vijf tot tien dagen afgehandeld.
Dan nog wat tips voordat u gaat zoeken. Maak altijd een goed "aanvalsplan" voor dat u begint met zoeken.  Informeer bij oude mensen, bestudeer de historische atlas van uw omgeving, kijk op omgeploegde akkers of er scherven of  pijpenkopjes liggen want dan kunnen er ook  zaken van metaal liggen, of beproef uw geluk eens langs de rivieren en beekjes  of op dijken. Maak altijd de gaten die u graaft netjes dicht, vraag toestemming aan de grond eigenaar en wees er zeker van  dat u niet op een archeologisch monument zoekt want dat is verboden. Meldt uw oude vondsten aan bij de provinciaal archeoloog van uw provincie. Dit is om een beter inzicht te krijgen wat er  vroeger gebeurd is en om de officiële archeologen te helpen. Alle vondsten blijven uw eigendom.
Mocht u meer willen weten, belt u ons gerust vrijblijvend op of kom eens in onze showroom  kijken om te zien welke detector  u het meeste aanspreekt. Wilt u meer weten voordat u tot aankoop overgaat dan raden wij u het boek "Succesvol zoeken met een  metaaldetector" van Gert Gesink aan. Dit boek staat vol met tips en goede uitleg van allerlei detectorzaken. Ook staan er vele  foto's in van vondsten die u misschien wel zullen aanspreken. Ook onze vitrine met bodemvondsten is de moeite waard om  eens gezien te worden. Wij hopen u in ieder geval van een  eerlijk en gedegen advies te kunnen voorzien. Ook voor verhuur kunt u bij ons terecht.  Als u na de verhuur besluit een nieuwe detector aan te schaffen krijgt u uw huurbedrag in mindering op de aanschafprijs.
Veel succes met uw (toekomstige) hobby, namens MidHolland Detectoren.


Met vriendelijke groet, Wilhelm Bos
NB. Verzending door geheel Nederland is mogelijk.

 

doos


ZOEKEN MET EEN METAALDETECTOR
Regelmatig bereiken de pers, radio en televisie berichten over munt- en oudheidkundige vondsten. Soms worden deze ontdekt  tijdens grondwerkzaamheden of bouw activiteiten, maar vaak is het resultaat te danken aan het gebruik van een metaaldetector.  Het spreekt vanzelf dat alleen belangrijke vondsten regelmatig in het nieuws komen. Niet minder leuk zijn de dagelijkse vondsten van de detectoramateur; handenvol duiten, zilveren dubbeltjes en kwartjes van  Koning Willem of Koningin Wilhelmina, zilveren provinciale munten en bronzen centen zijn, sinds de komst van de detector, al  lang geen nieuws meer.

WAT IS ER ZOAL TE VINDEN?
Wie nog nooit met een metaaldetector heeft gewerkt kan zich misschien geen goed beeld vormen over de grote verscheidenheid  aan metaalvondsten die dagelijks met een detector worden gedaan. Gespen, knopen, vingerhoedjes, munten,  gewichten, loodjes,  lakstempelzegels, penningen, sieraden, speelgoed, enz. enz. pronken in de vitrines  van de detectoramateur. Voorwerpen van  elk metaal, zoals goud, zilver, brons, tin, lood en ijzer uit alle perioden van Bronstijd ( 1000 v C) tot heden, vormen  onderdelen van collecties die het aanzien meer dan waard zijn.

WAAR TE ZOEKEN?
De detectoramateur kan zich vrijwel op elk terrein bezig houden. Stranden leveren overwegend sieraden en hedendaagse  munten op, echter na een zware storm kan men ook oude munten en voorwerpen aantreffen. Ook de akkers en weilanden leveren  overwegend provinciale en vroege koninkrijksmunten op, dit naast een enorm breed assortiment voorwerpen uit die tijd, maar  ook uit lang vervlogen tijden. Middeleeuwse munten en voorwerpen worden vaak aangetroffen bij kerkjes, (kerkenpaden),  kloosters en rond oude plaatsen (dorpen/ steden). Ook bouwputten en afgravingen in de binnenstad zijn vaak een dorado voor  de zoeker. Ook het "water zoeken" is erg interessant. Veel is daar verloren of weggegooid (grachten, veer overgangen of  oude zwemplekken). Plekken waar vroeger koninginnefeesten werden gehouden, ijsbanen en oude uitspanningen leveren ook vaak  vele leuke vondsten op. Wie echt professioneel te werk wil gaan zal oude archieven, musea, luchtfoto's, kaarten en oude  mensen moeten raadplegen om zodoende een nog beter resultaat te behalen.

WAT HEEFT MEN NODIG?
In de eerste plaats een metaaldetector en daarnaast zijn een stevig schepje, koptelefoon en (lies) laarzen in de regel  onontbeerlijk. Ook uw doorzettingsvermogen is van cruciaal belang. Om goede resultaten te behalen zult u uw detector goed  moeten leren kennen om alle mogelijkheden die de detector heeft, optimaal te benutten. Laat u zich dus goed voorlichten!  Te goedkope detectoren laten u in de regel te veel naar rommel graven. Begin met een goede middenklasser. Deze kunt u later  altijd weer bij ons inruilen. Vergewis u ervan dat u niet bij de "grijze import" koopt. Vaak kennen deze mensen hun product  niet goed, ruilen niet in, staan niet voor u klaar in geval van pech en uw financiële meevaller kan dan wel eens een  tegenvaller worden.

TOT SLOT
Vraag zoveel mogelijk toestemming aan de grondeigenaar om te mogen zoeken. Waarschuw bij het vinden van munitie altijd  de politie en ga er niet zelf mee slepen. Zoek niet op ingezaaide akkers. Maak de gegraven gaatjes altijd weer dicht.  Vooral op het platteland geldt nog de zondagsrust, houd daar rekening mee. Neem alles wat u vindt mee en laat het niet  op de akkers liggen, thuis is er ook een prullenbak en u ontlast zodoende het milieu. Heeft u verdere vragen? Belt u ons gerust geheel vrijblijvend op.  Wij wensen u vele mooie bodemvondsten toe!


Met vriendelijke groet, Wilhelm Bos

MidHolland Metaaldetectors

www.detector.nl